CV

Houtsnijden en Beeldhouwen

                                            

Begin jaren tachtig is mijn hobby ongeveer begonnen, houtgesneden openhaarden boeiden mij door hun schoonheid. Zodoende kreeg ik het idee om zelf mijn eigen schoorsteenmantel te gaan maken.

In de loop der jaren groeide het hele gebeuren verder uit, het beeldhouwen en houtsnijden werd een passie. Als autodidact kreeg ik de nodige kennis.

Allerhande figuren maakte en maak ik uit diverse houtsoorten, later werd lindehout vooral mijn favoriete houtsoort. Lindehout is mooi zacht, en heeft een fijne structuur, is daarom goed te snijden, ook Samba hout werd voor mij een geschikte houtsoort.

Mijn gereedschap werd in de jaren steeds uitgebreider, om goede resultaten te bereiken, moet je over vlijm scherp gereedschap beschikken, ik heb mij dan ook een professionele slijpmachine aangeschaft, ook kun je hiermee wetten op leren schijven.

Op onze vakanties gaan we veelal naar middeleeuwse gebouwen kijken, kerken etc. hier vind ik inspiratie bij het mooie snijwerk van vroeger, bibliotheken, preekstoelen in kerken etc. geven vaak een schitterend beeld van de vakkennis van het houtsnijden uit vroeger tijden. In huis heb ik dan ook verschillende kastjes voorzien van snijwerk op de deurtjes, alleen onze keuken is nog authentiek, misschien iets voor de toekomst!

Tijdens onze camperritten doe ik veel aan houtsnijden als tijdverdrijf, mijn mesjes en gereedschap gaan altijd mee, onderweg heb ik vaak nieuwsgierige, maar ook zeker geïnteresseerde toeschouwers om mij heen. Vaak laat ik wel wat houtsnippers achter, maar dat is puur natuur, toch!

Op een van onze tochten naar het zwarte woud hebben we een aantal meesterhoutsnijders bezocht en er ideeën en kennis uitgewisseld. Een van onze bezoeken betrof een houtsnijder die o.a. koekoeksklokken vervaardigde. Het snijwerk aan deze klokken fascineert mij, gaf me ook meteen inspiratie, zodat ik thuis meteen aan de slag ben gegaan.

Ook troffen we in het zwarte woud, in Rottweil, een dame houtsnijder die maskers maakte voor het Trachtenfest, een soort carnaval, waarbij mensen zich verkleden als een van de vijf narren, die tijdens dit feest in vele getale aanwezig zijn. Ook deze maskers zijn deel geworden van mijn houtsnijwerk.

Tegenwoordig geef ik ook houtsnij-demonstraties, elke eerste zondag van de maand ben ik dan te vinden in de streekboerderij in Melderslo bij Horst in Limburg.

Onder “ werkstukken “ op de homepage, vind je een aantal stukken die ik gemaakt heb. 

Voor informatie kun je altijd contact met mij op nemen via mail of telefoon.

Ook voor een leuke workshop kun je met mij contact op nemen, voor meer informatie.

Het houtsnijdersvak, wordt helaas nog maar weinig beoefend, meestal houden ouderen zich ermee bezig, het is een tijdverdrijf dat mij erg veel voldoening geeft.

Kom gerust eens langs, voor een leuk gesprekje of demonstratie in mijn serre.

 

Andre Scaf.